null

Totul despre retractia gingivala

Dantura este, pentru fiecare dintre noi, o carte de vizita pe care o afisam, atunci cand zambim sau cand purtam o conversatie. Iar atunci cand sanatatea si aspectul dintilor nu sunt corespunzatoare, ajungem sa nu ne simtim in largul nostru. Retractia gingivala este una dintre afectiunile gingivale si indica, in general, probleme ale gingiilor netratate in timp util.

  • Gingia - functii si aspect normal
  • De ce are loc retragerea gingiilor?
  • Retractia gingivala - simptome si complicatii
  • Tratament retractie gingivala

Gingia - functii si aspect normal

Gingia, cunoscuta in limbajul de specialitate si sub denumirea de parodontiu de invelis, este un strat de tesut moale care acopera arcadele dentare. Gingia este formata din doua parti componente: gingia fixa (portiunea atasata de osul dentar) si gingia mobila (partea de tesut care se leaga de tesutul interior al obrazului), fiecare dintre ele avand un rol bine stabilit.

O gingie sanatoasa trebuie sa fie de culoare roz pal, cu aspect relativ uniform, fara portiuni inflamate sau ulceratii. Atunci cand, din cauza anumitor factori, gingia se muta din pozitia normala si expune excesiv dintele, vorbim despre fenomenul numit retractie gingivala. Astfel, dintele isi va schimba forma si va parea mai lung, iar sensibilitatea dentara va fi una accentuata, putandu-se ajunge la complicatii de natura inflamatorie sau infectioasa.

Apa de gura cu clorhexidina 0,20% cu formula patentata ADS® (Anti Discoloration System), care reduce efectul de patare a dintilor

De ce are loc retragerea gingiilor?

Cauzele care conduc la aparitia retractiei gingivale sunt multiple si, de multe ori, acestea nu se manifesta in mod evident sau au o evolutie lenta. Astfel, ajung sa fie diagnosticate abia in faze avansate. De asemenea, o gingie retrasa poate aparea ca urmare a unui cumul de factori declansatori. Printre acesti factori, se numara urmatoarele situatii, tulburari si obiceiuri:

  • periajul realizat incorect - atunci cand perierea dintilor se face necorespunzator (de exemplu, in plan lateral, nu vertical), gingiile pot fi lezate cu usurinta, iar acest lucru duce la deteriorarea tesutului. De asemenea, gingiile au de suferit si din cauza unui periaj agresiv, fapt pentru care, la multi pacienti, retractia gingivala este mai pronuntata in partea stanga, acolo unde o persoana dreptace tinde sa aplice o forta mai mare in timpul periajului;
  • bruxismul - persoanele care scrasnesc din dinti, in special in timpul somnului, sunt mai predispuse la aparitia retractiei gingivale, din cauza presiunii la care sunt supusi dintii in timpul acestei manifestari;
  • boala parodontala - odata cu evolutia gingivitei catre forme tot mai severe ale bolii parodontale, gingia poate ajunge cu usurinta sa se retraga de pe dinte;
  • aliniamentul necorespunzator al arcadelor dentare - atunci cand dintii sunt inghesuiti sau strambi si muscatura nu este una corecta, dintii pot leza gingia in anumite zone, favorizand aparitia retractiei gingivale;
  • fumatul - una dintre cele mai frecvente cauze ale afectiunilor dentare, fumatul poate provoca si retragerea gingiilor, avand in vedere ca este un cunoscut factor declansator al bolii parodontale.

Retractia gingivala - simptome si complicatii

De obicei, retractia gingiei este un proces lent, care nu este observat cu usurinta de la inceput. Unii pacienti descopera aceasta afectiune in urma unui consult stomatologic, in timp ce altii observa modificarea formei si a aspectului dintilor afectati. Dintre cele mai frecvente simptome care insotesc retractia gingivala, amintim urmatoarele:

  • sensibilitate dentara - in special la alternanta rece-cald, la alimente sau bauturi dulci sau acre;
  • gingii inflamate si dureroase;
  • sangerari gingivale - pot aparea in mod spontan sau in timpul periajului;
  • modificarea aspectului dintilor - dintele pare mai alungit, cu o forma neregulata. In cazurile de retractie avansata, radacina dintelui poate deveni vizibila.

Pe masura ce se agraveaza, retractia gingivala aduce cu sine o serie de complicatii. O gingie dezlipita de dinti face ca acestia sa devina vulnerabili la agresiuni si infectii. Astfel, cele mai frecvente complicatii ale retractiei gingivale sunt:

  • expunerea dintelui la infectii, odata cu avansarea retractiei catre radacina dentara;
  • formarea de pungi parodontale, in care pot fi colectate resturi alimentare, prin degradarea carora este favorizata dezvoltarea agentilor patogeni;
  • respiratie urat mirositoare, cauzata de acumularea de bacterii in cavitatea bucala;
  • pierderea dintilor afectati.

Tratament retractie gingivala

Este important de retinut ca retractia gingivala este un proces ireversibil. Asadar, metodele de tratament disponibile au ca obiectiv oprirea retractiei si nu revenirea la normal a gingiei. Din acest motiv, este esential ca pacientul sa se adreseze medicului stomatolog atunci cand depisteaza semnele si simptomele retractiei gingivale.

  • Detartrajul dentar, insotit de periajul profesional, reprezinta o metoda eficienta de a indeparta depunerile de placa bacteriana sau tartru, atat de pe suprafata exterioara a dintelui, cat si de sub gingie (detartraj subgingival).
  • Chiuretajul subgingival este o procedura medicala prin care se realizeaza o curatare a suprafetei de sub gingie a dintelui, sub anestezie locala. Aceasta operatiune permite indepartarea depunerilor si netezirea dintelui, astfel incat gingia sa se poata atasa din nou de suprafata acestuia.
  • Tratamentul ortodontic este recomandat atunci cand retractia gingivala este cauzata de pozitia defectuoasa a dintilor. In functie de fiecare caz in parte, medicul stomatolog va apela fie la un aparat dentar mobil, fie la unul fix.
  • Grefa gingivala este o interventie chirurgicala prin care portiunea de gingie care lipseste este inlocuita cu o grefa de tesut prelevata dintr-o zona cu gingie sanatoasa. Medicul specialist apeleaza la acest tip de interventie atunci cand gingia este retrasa pe o suprafata mai intinsa si interventia presupune o recuperare mai indelungata.

Pasta de dinti cu clorhexidina 0,12% Curasept - asigura protectia gingiilor iritate

Pasta de dinti pentru retractie gingivala

Igiena corespunzatoare a dintilor joaca un rol crucial pentru un pacient cu retractie gingivala. Asadar, odata cu utilizarea unei metode corecte de igienizare, este importanta si alegerea pastei de dinti potrivite. O pasta de dinti cu clorhexidina, cu formula patentata ADS® (Anti Discoloration System), previne patarea dintilor si alterarea gustului, in timp ce actioneaza ca antiseptic al intregii cavitati orale si protector al gingiilor iritate. 

In completarea periajului, se recomanda utilizarea atat a apei de gura cu clorhexidina cat si a atei dentare, pentru a fi eliminate cat mai multe resturi alimentare si depuneri de placa bacteriana din spatiile greu accesibile in timpul periajului dentar.

Deoarece retractia gingivala este ireversibila, cel mai simplu mod de a evita aparitia sau agravarea acesteia este prin urmarea unei igiene orale corecte si efectuarea de vizite periodice la cabinetul stomatologic, pentru monitorizarea starii de sanatate a dintilor si a tesuturilor moi. La fel ca in cazul oricaror alte afectiuni, si in cel al retractiei gingivale, preventia este cel mai eficient tratament.

Sursa foto: Shutterstock, Dentamerica Distribution

14.12.2021 Postat de Echipa Dentamerica Distribution

Postări Recente