null

Fatetele dentare

Cine nu isi doreste un zambet sanatos si atragator? Care este primul lucru pe care il observam la o persoana, daca nu zambetul? Uneori, cand dantura noastra nu este asa cum ne-am dori-o, una dintre solutiile pe care le avem la dispozitie este aplicarea de fatete dentare. Candva o procedura mai putin precisa, iata ca, in zilele noastre, fatetarea dintilor beneficiaza de studii aprofundate, materiale si tehnologii avansate. Vei afla, in cele ce urmeaza, ce sunt fatetele dentare, cate tipuri exista si cum se ingrijieste corect dantura cu fatete dentare.

  • Ce sunt fatetele dentare?
  • Cui se adreseaza fatetele dentare?
  • Tipuri de fatete dentare. Avantaje si dezavantaje
  • Cum se aplica fatetele dentare?
  • Intrebari frecvente despre fatetele dentare
  • Rutina de ingrijire a fatetelor dentare

Ce sunt fatetele dentare?

Fatetele dentare reprezinta solutia protetica mai putin invaziva, cu ajutorul careia medicul poate reda morfologia, functionalitatea si estetica arcadelor dentare. Daca, pentru puntile metalo-ceramice, medicul este nevoit sa indeparteze suprafete mari de smalt de pe toate fetele dintelui, fatetele necesita prepararea unei singure fete, cea exterioara, responsabila de aspectul zambetului nostru.

Cui se adreseaza fatetele dentare?

Pacientii carora le sunt indicate fatetele dentare fie se confrunta cu probleme ale smaltului dentar, fie au un aliniament al arcadelor dentare care ii nemultumeste. In urma consultatiei, vei parcurge, impreuna cu medicul stomatolog, toate informatiile referitoare la aplicarea fatetelor dentare, inainte de a lua o decizie in acest sens. Este bine de stiut ca nu toate cazurile sunt favorabile procedurii de fatetare dentara, de aceea este important sa fii corect informat.

Indicatiile fatetelor dentare:

  • dinti cu probleme ale smaltului (amelogeneza imperfecta);
  • distructii extinse la nivelul uneia sau mai multor fete ale dintelui: fata vestibulara, fetele interdentare, muchia incizala;
  • dinti cu abrazie avansata (tocirea smaltului);
  • pete de culoare la nivelul smaltului;
  • modificari de culoare de diferite etiologii (medicamente, tratamente de canal, obiceiuri vicioase);
  • dinti cu spatii interdentare ce se doresc a fi inchise sau micsorate;
  • pacienti cu cerinte estetice deosebite (actori, cantareti, crainici TV).

Exista, totusi, si o serie de situatii cand aplicarea de fatete dentare nu este recomandata:

  • dinti afectati de carii de dimensiuni mari;
  • plombe de mari dimensiuni;
  • dinti cu un grad de abrazie mult prea avansat;
  • unele implanturi dentare;
  • retractie gingivala;
  • bruxism;
  • ocluzie necorespunzatoare.

Tipuri de fatete dentare. Avantaje si dezavantaje

Evolutia tehnologiilor de protezare dentara a condus la dezvoltarea unei varietati de metode si materiale utilizate in montarea fatetelor dentare, existand, astfel, diferite modalitati de clasificare.

Din punctul de vedere al materialelor din care sunt realizate, fatetele dentare se impart in:

  • fatete dentare din ceramica (portelan) - portelanul este cel mai frecvent intalnit material, fatetele dentare din portelan avand ca avantaje durabilitatea lucrarii si aspectul natural al dintilor. De asemenea, fateta ceramica adera foarte bine pe suprafata danturii;
  • fatete dentare din compozit (material plastic) - materialul nu este unul foarte rezistent sau durabil, insa acest tip de fateta dentara poate fi folosit provizoriu. Exista cazuri cand pacientul nu este sigur ca vrea sa apeleze la aplicarea de fatete; asadar, aceasta varianta poate fi utilizata cu succes ca fatetare de proba;
  • fatete dentare din zirconiu - oferind o rezistenta foarte ridicata si o durata de viata extinsa, zirconiul este un material ce are, insa, dezavantajul de a nu fi foarte ofertant din punctul de vedere al paletei de culori disponibile.

In ceea ce priveste metodele utilizate pentru aplicarea fatetelor dentare, acestea pot fi:

  • fatete dentare fara preparatie (no prep) - in putine cazuri se poate apela la aceasta metoda, intrucat este necesar ca aliniamentul dintilor sa fie unul relativ corect, iar ocluzia sa fie stabila. In aceasta situatie, nu este necesara slefuirea, in prealabil, a dintilor;
  • fatete dentare cu preparatie - avantajul acestei metode este faptul ca fatetele dentare pot fi aplicate si pe dintii inghesuiti sau nealiniati corespunzator. Procedeul include slefuirea suprafetei dintilor care urmeaza sa fie acoperiti cu fatete. Slefuirea nu va afecta dintele, deoarece se va indeparta maxim 0.5 mm din grosimea acestuia.

Avantajele fatetelor dentare sunt numeroase:

  • aspectul danturii este imbunatatit considerabil;
  • rezultatele sunt obtinute rapid, in doar cateva sedinte;
  • ceramica folosita este perfect compatibila cu dantura si tesuturile moi care o inconjoara;
  • fatetele dentare nu se pateaza din cauza alimentelor sau bauturilor consumate;
  • au o rezistenta ridicata si o durata de viata de pana la 15-20 de ani;
  • protejeaza smaltul dintilor;
  • reduc sensibilitatea dentara, in special in ceea ce priveste variatiile de temperatura.

Dintre putinele dezavantaje ale aplicarii de fatete dentare, amintim ca:

  • odata aleasa, culoarea fatetelor ramane definitiva;
  • procedura este ireversibila, dintele nemaiputand reveni la starea anterioara aplicarii fatetelor;
  • atunci cand o fateta dentara sufera alterari (fisuri, sparturi), este necesara inlocuirea ei, neputand fi remediat defectul respectiv.

Cum se aplica fatetele dentare?

Aplicarea fatetelor dentare se realizeaza de catre medicul dentist, prin cimentare pe suprafata preparata anterior de acesta. Cimenturile utilizate sunt special concepute, astfel incat dintele pacientului sa nu fie vizibil prin fateta.

Slefuirea

Asa cum am mentionat anterior, slefuirea este necesara in cazul fatetelor dentare cu preparatie, pentru a obtine un aspect final cat mai estetic si natural al zambetului. Indiferent ca este vorba despre fatete dentare din ceramica sau zirconiu, slefuirea este un proces important in majoritatea situatiilor. Cu toate acestea, nu este o procedura periculoasa pentru sanatatea dintilor, intrucat este indepartat un strat foarte subtire din smalt.

Amprentarea

Procedura de amprentare in vederea montarii de fatete dentare se poate face in mod conventional, insa, in prezent, specialistii apeleaza la abordarea digitala a amprentarii, putandu-se obtine cu usurinta o imagine de ansamblu a arcadelor dentare ce se doresc a fi protezate. In acest mod, se va recurge la proiectarea aspectului final al lucrarii, pentru ca pacientul sa-si poata face o idee cu privire la rezultat. Pana la aplicarea finala a fatetelor, se vor utiliza fatete dentare detasabile (provizorii), care sa protejeze suprafata slefuita a dintilor.

Cimentarea fatetelor dentare

Pasul final al aplicarii fatetelor dentare este cimentarea acestora, folosind un material biocompatibil, care va asigura aderarea corespunzatoare a fatetei la suprafata dintelui, izoland, in acelasi timp, accesul salivei. Este posibil sa resimti o usoara sensibilitate dentara, provocata de ciment, care, insa, se va atenua in decurs de cateva ore. De asemenea, pana cand gingiile se vor acomoda cu lucrarea, acestea pot fi usor inflamate, o perioada.

Periuta Unidentara Curaprox 1006

Intrebari frecvente despre fatetele dentare

Sunt daunatoare fatetele dentare?

Fiind realizate doar cu materiale biocompatibile, fatetele dentare aplicate corect nu au efecte nocive asupra sanatatii dintilor. Principala ingrijorare pe care o au pacientii in acest sens este legat de procesul de slefuire, insa acesta se face intr-o masura in care integritatea danturii nu este afectata.

Exista alimente nepermise daca am fatete dentare aplicate? 

Dintii nostri sunt puternici, dar nu indestructibili. Chiar daca nu apelam la fatete dentare, avem intotdeauna grija sa nu ranim dintii sau gingiile cu alimente prea dure sau ascutite. Este recomandat sa avem aceeasi preocupare, din acest punct de vedere, si atunci cand avem aplicate fatetele dentare. Nu exista restrictii alimenalimentare deosebite la pacientii cu fatete; este suficient sa le ingrijim la fel ca pe dintii nostri naturali.

Cat costa fatetele dentare?

Costurile fatetelor dentare difera in functie de materialul din care sunt realizate, dar si in functie de numarul dintilor pe care doresti sa ii fatetezi. Este important de retinut ca aplicarea fatetelor dentare se face pe minim 8-10 dinti per arcada, acestia fiind dintii cei mai vizibili, insa se poate realiza la nivelul intregii arcade, in functie de cum consideri ca este necesar. Medicul tau stomatolog te va ajuta sa iei cea mai buna decizie in acest sens.

Pasta de dinti Enzycal 1450pp cu enzime si fluor

Rutina de ingrijire a fatetelor dentare

Ingrijirea orala are o importanta deosebita, fara indoiala, iar in cazul fatetelor dentare, situatia nu este foarte diferita. Se recomanda, la fel precum in cazul danturii obisnuite, periajul de doua ori pe zi si vizitele regulate la medicul dentist, o data la 6 luni.

O pasta de dinti pe baza de enzime si fluor nu numai ca protejeaza dantura de actiunea agentilor patogeni, ci si stimuleaza activitatea enzimatica a salivei, aceasta formand o bariera naturala impotriva bacteriilor daunatoare.

O igienizare orala completa include si utilizarea apei de gura, dupa fiecare periaj. Aceasta aduce un plus de protectie, in special zonelor greu accesibile. O apa de gura bazata pe o formula naturala, fara lauril sulfat de sodiu (SLS), are un rol antiseptic si de protectie a dintilor si a mucoaselor.

De asemenea, folosirea unui dus bucal aduce beneficii superioare atei dentare, deoarece acesta poate patrunde cu usurinta prin spatiile interdentare sau in cele de sub gingii, care nu ar putea fi curatate prin procedeul clasic. Fatetele dentare ar beneficia, astfel, de o igienizare completa, asigurandu-le o durata de viata extinsa.

Sursa foto: Dentamerica Distribution

08.11.2021 Postat de Echipa Dentamerica Distribution

Postări Recente