null

Dusul bucal: ce este, cum il folosim si ce inseamna o igiena orala completa

Un zambet frumos este cel mai bun indiciu al unei igiene dentare impecabile, insa ingrijirea cavitatii bucale nu se limiteaza  doar la folosirea periutei si a pastei de dinti. Pentru zonele interdentare greu accesibile, exista ata dentara si periute interdentare. Cu toate acestea, pot exista situatii particulare, in care periuta de dinti nu este suficienta, iar interventia atei dentare sa aiba ca efecte secundare impingerea resturilor alimentare in gingie sau chiar producerea unor leziuni suparatoare. 

In lipsa unei curatari eficiente, dantura este expusa riscurilor de aparitie a cariilor, a gingivitei  si chiar a bolilor parodontale. Dusul bucal, cunoscut si sub numele de irigator bucal, vine in sprijinul persoanelor care nu pot folosi in siguranta metodele clasice de curatare a cavitatii bucale, din cauza prezentei unor coroane, proteze, implanturi, fatete, punti sau a aparatelor ortodontice. Acest dispozitiv este totodata util persoanelor care nu-si pot curata normal cavitatea bucala, din cauza asezarii atipice si chiar a inghesuirii dintilor. Dusul bucal  poate indeparta pana la 99% din placa, in zonele in care este folosit, iar in imbunatatirea sanatatii gingiilor este cu 50% mai eficient in comparatie cu ata dentara obisnuita. 

Cum se foloseste dusul bucal

Cui i se recomanda acest dispozitiv

Ce beneficii ofera irigarea cu dusul bucal

Care sunt tipurile de dusuri bucale

Cum sa alegi dusul bucal potrivit

Ce ofera dusurile bucale Waterpik

Ce alte produse de igiena orala mentin sanatatea danturii

Vezi AICI oferta noastra de DUS BUCAL WATERPIK

Cum se foloseste dusul bucal

Actiunea dusului bucal este complementara folosirii periutei de dinti si trebuie sa faca parte din aceeasi rutina zilnica de ingrijire orala. Imediat dupa incheierea periajului, dusul bucal se umple cu apa calduta de la robinet. Capul de curatare al dispozitivului trebuie orientat catre linia gingivala si toate spatiile interdentare, la un unghi de aproximativ 45 de grade. 

Alaturi de zonele dintre dinti, vor fi vizate si spatiile dintre dinti si gingii, atat pe interiorul, cat si pe exteriorul danturii. In cazul in care folosim un dus bucal de tip portabil, se recomanda umplerea rezervorului acestuia de cate ori este nevoie pentru o curatare eficienta si completa.

Durata totala a unui ciclu de curatare a danturii cu ajutorul dusului bucal poate fi cuprinsa intre 60 si 120 de secunde, iar varful folosit pentru aceasta actiune trebuie adaptat situatiei specifice a danturii. Daca varful clasic este destinat uzului general, cel ortodontic a fost gandit pentru aparatul dentar, iar cel de tip plaque seeker menajeaza lucrarile dentare precum coroanele, puntile proteice si implanturile. 

Cui i se recomanda acest dispozitiv

Recomandat pentru o igiena orala completa, dusul bucal poate fi folosit de oricine isi doreste dinti sanatosi si un zambet impecabil. Folosit alaturi de mijloacele conventionale de curatare, dusul bucal garanteaza un proces precis si complet de prevenire a celor mai frecvente probleme dentare. Printre cei carora folosirea dusului bucal le este indicata cu predilectie, se numara:

cei care poarta aparate ortodontice sau care au coroane, punti si fatete dentare;

persoanele care sufera de probleme gingivale;

pacientii care au urmat tratamente stomatologice si care se afla intr-o perioada de recuperare;

persoanele care au implanturi dentare.

Vezi categoria noastra  APA DE GURA

Ce beneficii ofera irigarea cu dusul bucal

Pentru ca efectele benefice ale utilizarii acestui dispozitiv sa se faca simtite pe deplin, este suficient ca dusul bucal sa fie folosit o data pe zi, dupa unul dintre periaje. Pe termen scurt, senzatia de prospetime deplina a cavitatii bucale este un indiciu al procesul de irigatie, cu o presiune cuprinsa intre 10 si 100 de PSI, ce se face simtit inca de la prima utilizare. Pe termen lung, avantajele folosirii dusului bucal se regasesc in mentinerea intr-o stare cat mai buna si in ameliorarea generala a sanatatii aparatului bucal. 

Cu o dantura bolnava, intreg organismul este supus unor riscuri severe asupra sanatatii, iar printre acestea se numara cele legate de diabet si de atacul vascular cerebral. Dusul bucal reprezinta o modalitate prin care o mare parte dintre problemele danturii pot fi preintampinate simplu si eficient. Printre efectele de lunga durata ale utilizarii unui asemenea dispozitiv se numara:

o dantura curata pe intreaga durata a zilei;

prevenirea pe termen lung a cariilor, prin indepartarea placii bacteriene;

micsorarea depunerilor de tartru pe suprafetele dentare;

prevenirea unor afectiuni precum parodontoza sau gingivita, precum si a periimplantitelor.

Care sunt tipurile de dusuri bucale 

La fel ca in orice alt domeniu, si in materie de igiena orala s-au facut progrese majore, datorita tehnologiei. Folosirea unui irigator nu mai este conditionata de locul in care ne aflam. Cu un principiu de functionare similar, dar cu aceeasi eficienta in curatarea spatiilor interdentare si in ameliorarea sanatatii, dusurile bucale sunt disponibile in doua variatiuni:

Dusul bucal fix: cu alimentare la priza si cu o unitate centrala la care este conectat. Acest irigator are un rezervor cu o capacitate de minimum 650 ml si in functie de modelul ales are incluse pana la 7 capete de curatare cu utilizari diferite. Manerul dusului bucal permite rotatia capatului de curatare cu 360 de grade.

Dusul bucal portabil: ideal pentru vacantele care, bineinteles, nu exclud mentinerea unei bune igiene orale. Acest tip de irigator dispune de un rezervor compact, de 210 ml, proiectat pentru a conferi usurinta in utilizarea dispozitivului. O singura incarcare a acumulatorului garanteaza o saptamana de utilizare, iar cele patru capete incluse fac dusul bucal portabil la fel de practic precum unul fix. In ciuda dimensiunilor compacte, dusul bucal portabil ofera o presiune cu valori cuprinse intre 45 si 75 PSI.  

Vezi categoria noastra IGIENA ORALA

Cum sa alegi dusul bucal potrivit

Indiferent ca trecerea la dusul bucal este o urmare a recomandarilor medicului stomatolog sau o decizie personala, acest pas trebuie facut in urma unei analize cat mai bune a conditiilor in care il utilizam. Persoanele cu o activitate profesionala ce implica deplasari frecvente sau pasionatii de calatorii vor alege versiunile portabile ale irigatoarelor, in timp ce familiile numeroase, care folosesc acelasi dispozitiv, vor cauta unul cu un numar cat mai mare de varfuri de schimb. 

Pacientii care urmeaza tratamente medicale sau care doresc sa-si protejeze lucrarile dentare trebuie sa opteze pentru un dus bucal cu o plaja de presiuni cat mai versatila, a carei limita inferioara sa coboare pana la 10 PSI. Mai mult, acestia vor aprecia in mod deosebit existenta unui sistem de reglare cu pana la 10 trepte, potrivit pentru diferite grade de sensibilitate, dar capabil sa contribuie la curatarea a 90% din pungile parodontale de pana la 6 mm. 

Ce ofera dusurile bucale Waterpik

Cu o experienta de 60 de ani in domeniu, Waterpik este brandul care a revolutionat igiena orala prin inventarea dusulului bucal. Gama producatorului american originar din Fort Collins, Colorado, include atat dispozitive fixe, cat si portabile. Cu efecte dovedite stiintific drept mai bune decat cele oferite de ata dentara si avand pe langa capetele cu jet normal si capete de curatare, concepute special pentru persoanele cu proteze, implanturi, coroane, punti si fatete, aparatele Waterpik asigura rotatia capatului de curatare la 360 de grade. 

Tehnologia de pulsare-modulare este pusa in practica prin doua moduri inovatoare de functionare, disponibile conform modelului ales. Floss Mode asigura eficienta maxima in indepartarea placii dentare, in timp ce Hydro-Pulse Massage Mode ofera, concomitent, o buna stimulare a gingiilor si a circulatiei. Numarul capetelor de curatare incluse in pachetul initial variaza intre 4 si 10, insa ele pot fi achizitionate si separat in functie de nevoi sau in cazul in care acestea se uzeaza. Treptele de intensitate sunt cuprinse intre 3 si 10. Presiunea maxima a irigatoarelor portabile Waterpik este de 75 PSI, iar a celor fixe, de 100 PSI, valori dovedite stiintific ca fiind sigure pentru utilizarea zilnica.

Ce alte produse de igiena orala mentin sanatatea danturii

Ingrijirea exemplara a dintilor si gingiilor depinde nu doar de mentinerea rutinei de curatare, ci si de alegerea dispozitivelor si a produselor  potrivite. Daca numarul minim optim de periaje zilnice este de doua, iar efectuarea lor este efectuata corect, tipul periutei de dinti va dicta durata procesului de curatare. Spalatul dintilor cu o periuta clasica are nevoie de minimum 3-4 minute, in timp ce folosirea uneia de tip electric poate sa injumatateasca acest interval. Folosirea periutelor cu suprafete speciale pentru limba, precum si a celor interdentare sporeste efectul de combatere a bacteriilor.

Ata dentara ajuta nu doar la indepartarea resturilor alimentare, ci si la reducerea placii bacteriene. Spre deosebire de periuta de dinti ata dentara poate fi folosita numai o data pe zi, din cauza riscului de aparitie a inflamatiilor gingivale. Folosirea apei de gura sporeste gradul de curatare a cavitatii bucale si pastreaza respiratia proaspata pe o perioadei de timp.

Mentinerea sanatatii orale este mai usoara ca oricand, iar dusul bucal este dispozitivul care completeaza cel mai bine mijloacele clasice de curatare. Informatiile de mai sus pot reprezenta un ghid practic pentru alegerea celui mai bun dispozitiv.  

Credit foto: Shutterstock

27.10.2020 Postat de Echipa Dentamerica Distribution

Postări Recente