null

Dentitia: numarul de dinti si rolul acestora

Fiindca fiecare dinte indeplineste o functie importanta pentru organism si pentru ca problemele dentare pot avea repercusiuni deosebit de neplacute, este important sa cunoastem care este structura unui dinte si cum functioneaza intreaga dantura. In randurile urmatoare, urmeaza sa afli care sunt partile componente ale unui dinte, care este diferenta dintre dentitia temporara si cea permanenta, dar si cate tipuri de dinti exista.

  • Anatomia dintelui
  • Rolul dintilor pentru organism
  • Dentitia temporara (provizorie)
  • Dentitia permanenta
  • Care sunt tipurile de dinti?

Anatomia dintelui

Dintele este cea mai dura structura din organismul uman si este format din doua parti componente principale: radacina (partea dintelui care nu este vizibila in mod normal) si coroana (portiunea vizibila a dintelui). Coroana dentara este compusa din tesuturi dure (smaltul, situat la exterior, urmat de dentina), care protejeaza pulpa dentara. La nivelul radacinii, smaltul dentar este inlocuit de cement, care nu are aceleasi proprietati structurale. De aceea, leziunile manifestate la nivelul portiunii radiculare a dintelui avanseaza mult mai rapid.

Dintele este un organism viu. Astfel, in interiorul acestuia, gasim terminatii nervoase si vasculare, care determina sensibilitatea si, ulterior, durerea dentara. Din acest motiv, orice leziune aparuta la nivelul smaltului dentar trebuie tratata cat mai repede cu putinta, pentru a nu permite afectarea tesuturilor moi.

Cati dinti are un om?

La maturitate, dantura umana este formata din 32 de dinti, 16 superiori si 16 inferiori. Exista, totusi, cazuri izolate, cand, la unele persoane, arcadele dentare numara mai multi sau mai putini dinti decat in mod normal. In general, aceste situatii sunt cauzate de unele particularitati de natura genetica.

Periuta electrica Curaprox Hydrosonic PRO

Rolul dintilor pentru organism

De-a lungul evolutiei speciei umane, dentitia a suferit si ea modificari, atat din punctul de vedere al aspectului, cat si in ceea ce priveste functionalitatea. In prezent, dentitia indeplineste trei roluri majore:

  • rol estetic - pozitia dintilor si forma arcadelor dentare isi pun in mod pronuntat amprenta asupra fizionomiei. De aceea, chiar si un singur dinte pozitionat gresit poate afecta intregul aspect al danturii unei persoane. In acelasi timp, culoarea dintilor are un impact deosebit din punct de vedere estetic: o dantura ingalbenita sau afectata de carii va arata mai putin placut;
  • rol masticator - fiecare dinte in parte indeplineste un anume rol in mestecarea alimentelor: incisivii sunt responsabili de muscarea corecta a alimentelor, caninii sustin sfasierea produselor alimentare dure, iar premolarii si molarii se ocupa de maruntirea lor, gratie suprafetei mari si fortei pe care o pot exercita;
  • rol fonator - vorbirea este puternic influentata de aliniamentul dintilor, in special al celor superiori. Dentitia contribuie la pronuntarea corecta a consoanelor. Atunci cand apar probleme dentare, precum pierderea dintilor, vorbirea este si ea afectata.

Dentitia temporara (provizorie)

Dentitia provizorie este numita, medical vorbind, dentitie deciduala. Dintii temporari mai sunt cunoscuti si sub denumirea populara de „dinti de lapte”. Acestia sunt in numar de 20, cate 10 pe fiecare arcada: 2 incisivi centrali, 2 laterali, 2 canini si 4 molari. In dentitia temporara nu sunt prezenti premolarii si molarii de minte. Din punct de vedere anatomic, dintii temporari sunt foarte apropiati de dintii permanenti, putand fi considerati o dentitie definitiva in miniatura.

Eruptia dintilor temporari incepe in jurul varstei de 6 luni, insa poate varia de la copil la copil, in functie de factorii genetici si de mediu. Astfel, putem cu usurinta accepta un interval de plus-minus 3 luni ca fiind unul normal, din punct de vedere fiziologic, in eruptia dintilor temporari.

Primii care erup sunt incisivii centrali mandibulari (de jos), urmati, in scurt timp, de incisivii maxilari (de sus). Urmeaza, apoi, incisivii laterali (in jurul varstei de 9 luni), regula fiind aceeasi: intai dintii inferiori, apoi cei superiori. In general, pana la varsta de 2 ani si jumatate, dentitia deciduala este erupta complet.

Pasta de dinti Curasept Biosmalto Baby-Kid fara Fluor (6 luni - 6 ani)

Ingrijirea dintilor temporari

Un dinte temporar necesita la fel de multa grija ca unul definitiv, inca de la varste fragede. Pentru ca dentitia unui bebelus sa se dezvolte corect, este esential sa se utilizeze suzete si tetine adecvate. In acest fel, dintii se vor forma corespunzator si vor avea un aliniament benefic.

De asemenea, produsele de igiena folosite sunt deosebit de importante. Este indicat sa se utilizeze periute si paste de dinti corespunzatoare varstei copilului, pentru a sustine dezvoltarea armonioasa a danturii si pentru a nu leza tesuturile moi ale cavitatii bucale. De la varste mai mari, este recomandat sa se foloseasca si ata dentara, respectiv apa de gura, dupa periaj.

Suzetă Ortodontică Mărimea Zero

Dentitia permanenta

Dentitia definitiva (sau permanenta) este considerata dentitia omului adult. In realitate, dentitia permanenta si dentitia temporara coexista aproximativ 6-8 ani, pana la disparitia ultimului dinte temporar.

Este compusa din 32 de dinti, in acceptiune generala, insa exista cazuri in care fie molarii de minte nu erup, fie sunt prezenti dinti supranumerari (de obicei, canini superiori).

Cu toate ca eruptia dentitiei definitive incepe efectiv in jurul varstei de 6 ani, aceasta este prezenta in cadrul dentitiei temporare in stadiul de mugure dentar. Primul dinte definitiv care erupe este molarul 1 inferior, urmat de molarul 1 superior. Urmeaza incisivii centrali, incisivii laterali, caninii, ambii premolari, molarul doi si, optional, molarul de minte.

Care sunt tipurile de dinti?

Dentitia la om cuprinde 4 tipuri de dinti, fiecare avand roluri bine definite. Atunci cand un dinte prezinta probleme de orice natura (carii, inflamatii, gangrene), poate ajunge sa nu-si mai indeplineasca in mod corespunzator functiile in organism, motiv pentru care este esentiala mentinerea unei stari cat mai bune a danturii, prin igiena si metode de preventie.

Incisivii

Primii dinti care erup sunt incisivii, acestia aparand, de regula, in jurul varstei de 6-8 luni. Incisivii sunt pozitionati frontal si sunt in numar de cate 4, pe fiecare arcada: cate 2 incisivi frontali, respectiv 2 incisivi laterali. Au o singura radacina si forma aplatizata.

Incisivii superiori au dimensiuni mai mari decat cei inferiori si joaca, in primul rand, un rol important in muscarea alimentelor, cu ajutorul incisivilor inferiori. Din punct de vedere estetic, incisivii influenteaza cel mai mult aspectul general al danturii, fiind plasati central si avand dimensiuni considerabile. In ceea ce priveste fonatia, incisivii sunt esentiali in pronuntia consoanelor.

Caninii

Un om are 4 canini: 2 superiori (pe arcada maxilara) si 2 inferiori (pe mandibula). Caninii erup dupa varsta de 1 an (16-17 luni) si joaca un rol esential in masticatie, mai exact in sfasierea alimentelor, datorita formei literei „V”. La fel ca incisivii, caninii au o singura radacina, insa mult mai adanc implantata in os, fiind cei mai puternici dinti din cavitatea bucala.

Premolarii

Dintii care fac legatura intre canini si molari poarta numele de premolari si sunt prezenti in numar de 8 (4 superiori si 4 inferiori). De asemenea, in functie de pozitia lor pe arcada, premolarii se impart in doua subtipuri:

  • premolarii 1 - sunt situati in imediata vecinatate a caninilor si au intotdeauna doua radacini;
  • premolarii 2 - se gasesc intre molari si premolarii 1. Pot avea una sau doua radacini.

Molarii

Molarii (sau maselele) sunt cei mai mari dinti din cavitatea bucala, din punctul de vedere al suprafetei, dar si cei mai complecsi ca structura. Cel mai important rol pe care il indeplinesc molarii este acela de a zdrobi alimentele dure. Numarul molarilor pe care ii are un om este de 12, fiind impartiti astfel:

  • 4 molari 1 - numiti si molarii de 6 ani, aceasta fiind varsta la care erup molarii 1;
  • 4 molari 2 - apar in jurul varstei de 12 ani;
  • 4 molari 3 (molarii de minte) - in majoritatea cazurilor, erup in jurul varstei de 18 ani sau mai tarziu. Cu toate acestea, exista persoane la care molarii de minte nu apar deloc (total sau partial).

Dintele, desi in aparenta dur si indestructibil, poate fi, in realitate, deosebit de sensibil la o serie de factori. Afectiunile dentare pot evolua tacit, ajungand sa fie deranjante abia atunci cand sunt intr-o faza avansata. De aceea, igiena orala si vizitele periodice la medicul stomatolog sunt deosebit de importante pentru o sanatate corespunzatoare a danturii.

Sursa foto: Dentamerica Distribution

02.05.2022 Postat de Echipa Dentamerica Distribution

Postări Recente