null

Ce este clorhexidina:cum se foloseste, beneficii si care sunt efectele secundare

Clorhexidina este o substanta antiseptica, cu rol important in controlul placii dentare. Aceasta reuseste sa inhibe multiplicarea bacteriilor din cavitatea bucala si sa le distruga, fiind considerat unul dintre cele mai eficiente produse antiseptice pentru sanatatea orala.

Afla, in cele ce urmeaza, cum se foloseste clorhexidina, in ce produse se regaseste, dar si care sunt efectele secundare ale folosirii in exces.

Ce este si cum functioneaza clorhexidina

Cum se foloseste clorhexidina

Efectele secundare ale folosirii clorhexidinei

Ce este si cum functioneaza clorhexidina

Clorhexidina este un antiseptic ce ajuta la reducerea numarului de bacterii din cavitatea bucala. Astfel, poate fi prevenita si indepartata placa bacteriana. Totodata, clorhexidina este eficienta in tratarea gingivitei, reducand sangerarea si inflamatia de la nivelul gingiilor.

Este important de mentionat ca aceasta este recomandata in special pentru persoanele care au sangerari gingivale si pungi parodontale, fiind utila si pentru a preveni depunerea placii bacteriene.

Citeste si Placa bacteriana: ce este si cum o previi

In ce produse se gaseste clorhexidina

Clorhexidina se regaseste in produse de igiena orala, printre care apa de gura si pasta de dinti, geluri sau sub forma de spray, dar si in guma de mestecat. In functie de concentratie, actiunea clorhexidinei este exercitata intre 2 si 12 ore. 

Cum se foloseste clorhexidina

In primul rand, nu este indicata folosirea clorhexidinei de catre persoanele alergice la aceasta substanta, deoarece exista riscul unei reactii alergice severe. In ceea ce priveste curatarea cavitatii bucale, este important sa urmaresti indicatiile medicului stomatolog.

De regula, doza recomandata pentru clatirea gurii este de 14-15 ml, de doua ori pe zi, timp de 30 de secunde. Clatirea cu clorhexidina poate lasa un gust neplacut in gura. Dupa folosire, substanta nu trebuie inghitita si nu necesita clatire cu apa.

Un alt aspect important in folosirea clorhexidinei este faptul ca trebuie utilizata dupa periaj. Clorhexidina are nevoie de cateva ore in care trebuie sa actioneze si deci, niciodata nu trebuie sa te speli pe dinti, sa clatesti cu apa sau sa mananci ori sa bei apa imediat dupa ce ai folosit clorhexidina.

In plus, este important de mentionat faptul ca unele substante din pasta de dinti, precum sodium lauryl sulfate (SLS) sau monofluorfosfatul de sodiu, inactiveaza clorhexidina. Este esential sa verifici daca pasta de dinti contine aceste substante si sa astepti 30 de minute intre periaj si clatirea cu o apa de gura cu clorhexidina.

In cazul in care medicul stomatolog nu indica alta durata a tratamentului, nu este recomandat nici sa utilizezi produse cu clorhexidina, indiferent de concentratie, pe o perioada mai lunga de doua saptamani fara intrerupere, intrucat pot sa apara efecte secundare.

Folosirea produselor cu clorhexidina nu trebuie sa inlocuiasca periajul si utilizarea periutelor interdentare sau a atei dentare, ci este necesar sa faca parte dintr-un proces complet de ingrijire orala.

Ar mai fi de mentionat faptul ca nu este recomandata folosirea produselor cu clorhexidina de catre copiii cu varsta sub 18 ani, femeile insarcinate sau care alapteaza. In ultimele doua cazuri inca nu s-a stabilit cu exactitate daca clorhexidina are vreun efect secundar asupra fatului sau daca se transmite in laptele matern ori este sigura pentru bebelusi. In ceea ce priveste copiii, clorhexidina poate provoca iritatii sau arsuri.

Efectele secundare ale folosirii clorhexidinei

Efectele secundare ale folosirii produselor cu clorhexidina pot fi urmatoarele:

Aparitia coloratiilor pe suprafata dintilor, limbii sau a lucrarilor protetice. In aceasta situatie, poate fi de ajutor un periaj profesional;

Modificarea gustului pe durata tratamentului; in cazuri rare, poate sa apara modificarea permanenta a gustului, odata ce tratamentul a fost incheiat;

Exista si produse pe baza de clorhexidina ce contin in plus un component special care inlatura in mare masura aceste efecte neplacute. ADS este o combinatie de substante care permit clorhexidinei sa actioneze inlaturand in mare masura aceste efecte secundare.

Uneori, pot sa apara iritatii la nivelul gatului si cavitatii bucale, dar si senzatia de gura uscata. Daca toate aceste efecte secundare persista sau se agraveaza, este necesar un control stomatologic de urgenta.

In ceea ce priveste modificarea gustului, este indicat sa mananci inainte sa te speli pe dinti si sa folosesti un produs de curatare cu clorhexidina.

In cazul in care ai inghitit clorhexidina, pot sa apara simptome precum greata, dureri de stomac sau o stare asemanatoare celei de ebrietate.

Clorhexidina si parodontoza

Persoanele care au atat parodontita (parodontoza), cat si gingivita, trebuie sa stie ca clorhexidina trateaza doar gingivita. Este necesar un tratament separat pentru boala parodontala. In plus, exista posibilitatea ca aceasta substanta sa agraveze problemele gingivale cauzate de parodontita.

Asadar, clorhexidina este o substanta antiseptica extrem de eficienta pentru reducerea bacteriilor din gura, dar si pentru prevenirea tartrului si tratarea gingivitei. Clorhexidina se regaseste in numeroase produse de igiena orala si inainte de folosire, se recomanda un consult stomatologic si cunoasterea efectelor secundare.

Sursa foto: Dentamerica Distribution

22.12.2020 Postat de Echipa Dentamerica Distribution

Postări Recente