null

Ce cantitate de pasta de dinti pentru copii ar trebui sa folosim?

Igiena dentara are un rol foarte important in dezvoltarea sanatoasa a dintilor si a gingiilor si in prevenirea cariilor. Spalarea pe dinti la copii are cateva principii diferite fata de spalarea pe dinti la adult. La copii, parintii trebuie sa fie atenti la tipul de pasta de dinti, dar si la cantitatea care se foloseste. 

Se recomanda ca perierea dintilor cu pasta de dinti sa inceapa imediat ce apare primul dinte. La cei mai multi dintre copii, formarea dentitiei debuteaza in jurul varstei de 6 luni. 

Alegerea pastei de dinti este foarte importanta pentru sanatatea cavitatii bucale. Este important a se utiliza o pasta de dinti cu un continut optim de fluor. Acesta este cunoscut pentru beneficiile sale in protejarea smaltului dentar impotriva cariilor. Cu toate acestea, nu este recomandata o pasta de dinti cu o concentratie mare de fluor. De aceea, pastele de dinti special concepute pentru copii contin o cantitate mai redusa a acestui element, dar care este suficienta pentru dezvoltarea optima a dintilor.

Fluorul in cantitate crescuta poate deveni toxic. Toxicitatea poate fi observata la nivelul dintilor, unde apar unele coloratii. De asemenea, este necesar a lua in considerare si faptul ca pasta de dinti poate fi usor inghitita de cei mici, din cauza reflexelor care nu sunt pe deplin formate. In plus, folosirea unei paste de dinti cu un continut crescut de fluor poate determina aparitia fluorozei. Aceasta afectiune se manifesta prin:

  • pete dentare avand o coloratie ce variaza de la galbui la maroniu;
  • iregularitati ale suprafetelor dentare.

Pentru a preveni efectele adverse ale fluorului, parintiilor le este sugerat sa utilizeze doar paste de dinti special create pentru cei mici. Acest element prezinta multiple beneficii, daca este administrat corespunzator; de aceea, este important a doza cu precizie cantitatea de pasta de dinti folosita la periere. 

Studiile au demonstrat ca o cantitate de pasta de dinti de marimea unui bob de orez este suficienta pentru un copil mai mic de 3 ani. Pentru copiii peste aceasta varsta, cantitatea de pasta de dinti recomandata este de marimea unui bob de mazare. Chiar daca o astfel de cantitate poate parea mica, ea are capacitatea de a curata eficient dintii si gingiile si de a indeparta placa bacteriana

Avantajele utilizarii unei cantitati reduse de pasta de dinti in cadrul perierii dentare a copilului sunt:

  • asigura o cantitate optima de fluor;
  • copilul nu prezinta efecte secundare, in cazul ingerarii pastei de dinti.

Pe parcursul dezvoltarii copilului, parintii pot face tranzitia de la o pasta de dinti special conceputa pentru acesta la o pasta de dinti pentru adulti. Cei mai multi medici stomatologi recomanda ca schimbarea pastei de dinti sa se efectueze dupa varsta de 7 ani. 

Alegerea pastei de dinti este foarte importanta pentru o igiena dentara corespunzatoare, dar nu trebuie uitata nici periuta de dinti. Este recomandat sa fie folosita o periuta de dinti de dimensiuni mai mici. In ceea ce priveste perii, medicii stomatologi recomanda o periuta cu peri moi si desi. Duritatea redusa a acestora impiedica aparitia leziunilor gingivale, in timp ce densitatea lor contribuie la eliminarea placii bacteriene.

Periuțe de dinți Curaprox Trio Pack CS 7600 Smart

Modul in care se realizeaza perierea este foarte important pentru mentinerea sanatatii dentare. Perierea necesita parcurgerea unor etape, pentru ca toate suprafetele dentare sa fie curatate. Cei mai multi specialisti recomanda ca la sfarsitul procesului de spalare, excesul de pasta sa fie eliminat, iar clatirea sa nu mai fie realizata. In acest mod, efectele fluorului sunt mentinute pe o perioada mai lunga de timp. Intreaba medicul stomatolog cum se efectueaza un periaj corespunzator si respecta recomandarile acestuia. 

Este esential ca perierea dintilor sa fie realizata de cel putin 2 ori pe zi. Este recomandat ca una dintre perieri sa se realizeze inainte de culcare. In acest fel, multiplicarea bacteriilor este redusa. 

Un alt element important al igienei dentare este reprezentat de apa de gura. Aceasta contribuie la mentinerea sanatatii gingivale si a dentitiei. De asemenea, reduce multiplicarea bacteriana, deci impiedica formarea placii bacteriene. 

Spalatul pe dinti poate reprezenta o provocare pentru parinti. Copiii nu sunt obisnuiti in a avea actiuni repetitive. De aceea, se recomanda aplicarea diferitelor trucuri, pentru a face perierea mai placuta:

  • Folosirea unei paste de dinti cu aroma fructata - o pasta de dinti cu o aroma placuta este mai bine agreata de catre cei mici. De asemenea, culoarea si mirosul pastei de dinti sunt alti factori ce ar trebui luati in considerare. Astfel, igiena dentara se realizeaza mai usor.

Pasta de dinti Curasept Biosmalto Baby-Kid cu Fluor (6luni - 6ani)

  • Implementarea unor jocuri - periajul dentar poate fi transformat intr-un joc care sa-l atraga pe copil. Poti apela la diferite jocuri, precum cel in care, prin periere, copilul elimina bacteriile inamice. De asemenea, desfasurarea acestei activitati in prezenta jucariei preferate poate constitui un mediu relaxant pentru cel mic.
  • Asculta muzica - melodia preferata a copilului tau poate fi utilizata pentru a stabili durata perierii dentare. Astfel, este creat un mediu relaxant si armonios pentru copil. In acelasi timp, si perierea este realizata intr-un interval de timp corespunzator.
  • Invata-l prin puterea exemplului - poti alege ca perierea dentitiei sa fie efectuata de toti membrii familiei, astfel incat copilul sa inteleaga importanta mentinerii unei igiene dentare.
  • Alegeti impreuna periuta si pasta de dinti - implicarea copilului in luarea deciziilor legate de activitatile care il privesc ii confera acestuia un sentiment de siguranta, facandu-l sa se simta important. In acest fel, va fi mai dornic sa se spele pe dinti si nu va considera perierea o activitate neplacuta.

Sursa foto: Dentamerica Distribution

04.04.2022 Postat de Echipa Dentamerica Distribution

Postări Recente