null
Aftele bucale - ce sunt, din ce cauze apar, tipuri de afte, cum pot fi tratate

Aftele bucale - ce sunt, din ce cauze apar, tipuri de afte, cum pot fi tratate

Aftele bucale, cunoscute si sub denumirea de ulceratii aftoase sau stomatita aftoasa, reprezinta mici leziuni care apar la nivelul tesuturilor moi din cavitatea bucala sau la baza gingiilor. Desi nu sunt contagioase, aftele bucale pot fi dureroase si pot ingreuna masticatia si vorbirea.

In cele ce urmeaza, veti afla de ce apar aftele, care sunt factorii favorizanti, cum se manifesta, dar si care este tratamentul aftelor bucale si cum pot fi prevenite.

Ce sunt aftele bucale - unde apar, tipuri

De ce apar aftele - posibile cauze

Care sunt simptomele aftelor bucale

Diagnosticarea si tratamentul aftelor bucale

Prevenirea aftelor bucale

Ce sunt aftele bucale - unde apar, tipuri

Aftele bucale reprezinta cel mai comun tip de ulcer bucal si, de cele mai multe ori, acestea pot trece de la sine in cel mult doua saptamani. In cazul unor afte bucale mai serioase, vindecarea lor poate dura pana la sase saptamani. Totusi, pentru a reduce simptomele si disconfortul provocate de aftele bucale, poate fi necesar un tratament corespunzator.

Aftele bucale pot sa apara sub limba, pe interiorul obrajilor si buzelor, dar si la baza gingiilor si au aspectul unor puncte albe sau galbene, fiind inconjurate de tesut rosu, inflamat.

Tipuri de afte bucale

Exista mai multe tipuri de afte bucale, iar acestea pot fi:

   Afte minore - sunt cele mai comune tipuri de afte bucale si pot sa apara de trei sau patru ori pe an. De cele mai multe ori, au mici dimensiuni si forma ovala, cu margine rosie. Acestea se vindeca in cel mult doua saptamani, fara sa lase cicatrici. Aftele minore apar cu precadere in randul copiilor si tinerilor cu varsta cuprinsa intre 10 si 20 de ani.

  Afte majore - sunt mai putin comune decat cele minore, insa au dimensiuni mai mari, pot fi extrem de dureroase si afecteaza tesutul in adancime. Aftele majore au forma rotunda, cu margini bine definite. Totusi, daca isi maresc dimensiunea, marginile pot deveni neregulate. Se vindeca in aproximativ sase saptamani si pot lasa cicatrici.

   Afte herpetiforme - acestea sunt extrem de rare si, de cele mai multe ori, apar la persoanele in varsta, sub forma unor grupuri de ulceratii aftoase care contin mai multe puncte mici albe, cu margini neregulate. Aceste tipuri de afte se vindeca in aproximativ o saptamana, fara sa lase cicatrici.

De ce apar aftele - posibile cauze

 Desi nu se cunosc cu exactitate cauzele care duc la aparitia aftelor bucale, exista cativa factori care pot contribui la dezvoltarea acestora. Printre principalele cauze ale aparitiei aftelor bucale se numara:

 Leziuni minore provocate de diferite interventii stomatologice, periatul excesiv al dintilor sau muscatul accidental al obrajilor;

    Folosirea unei paste de dinti sau a unei ape de gura care contine lauril sulfat de sodiu;

    Sensibilitate alimentara, in special la ciocolata, cafea, capsuni, oua, nuci, branza si alte alimente acide;

    Deficit de vitamina B12, zinc, acid folic sau fier;

    Reactie alergica la anumite bacterii de la nivelul cavitatii bucale;

    Prezenta helicobacter pylori, bacterie care cauzeaza aparitia ulcerului peptic;

    Modificari hormonale pe durata ciclului menstrual;

    Nivel ridicat de stres. 

Factori favorizanti 

Aftele bucale pot sa apara la orice varsta, atat la barbati, cat si la femei. De regula, acestea apar cu precadere in randul adolescentilor si copiilor, fiind mai comune in cazul femeilor. 

De asemenea, aftele bucale recurente se transmit, de cele mai multe ori, pe cale ereditara. Anumiti alergeni pot creste riscul de aparitie a aftelor bucale. 

E important de retinut faptul ca aftele bucale pot sa apara si din cauza anumitor boli, precum boala Celiaca, boli inflamatorii intestinale (boala Crohn sau colita ulcerativa), HIV/SIDA, boala Behcet, dar si din cauza unui sistem imunitar slabit. Totusi, aftele bucale nu sunt asociate cu infectii provocate de virusul herpes simplex. 

Care sunt simptomele aftelor bucale

De cele mai multe ori, aftele bucale au o culoare alba sau galbena, sunt rotunde sau ovale si au marginea rosie. Acestea pot avea urmatoarele simptome: 

    Senzatie de furnicaturi;

    Senzatie de arsura;

    Durere sau usturime in timpul masticatiei sau vorbirii. 

De regula, senzatia de furnicatura sau arsura este prezenta inainte ca aftele bucale sa isi faca aparitia la nivelul cavitatii bucale. 

Cand trebuie sa mergi la doctor

Asa cum am mentionat anterior, aftele bucale nu sunt contagioase si se pot vindeca de la sine. Totusi, este recomandata o consultatie medicala in urmatoarele cazuri: 

    Aftele bucale au dimensiuni neobisnuit de mari;

    Se extind pana la nivelul buzelor;

    Sunt recurente si apar noi afte bucale inainte ca cele vechi sa se vindece complet;

    Persista mai mult de doua saptamani;

    Apar mari dificultati la consumarea alimentelor;

    Durerea este severa, fiind insotita de febra. 

Diagnosticarea si tratamentul aftelor bucale 

Nu sunt necesare investigatii specializate pentru a diagnostica prezenta aftelor bucale. De regula, medicul stomatolog le poate identifica in urma unui examen vizual. In cazul in care aftele bucale sunt recurente si severe, acesta poate recomanda investigatii suplimentare, pentru a vedea daca exista alte probleme de sanatate care cresc riscul de aparitie a acestora. 

Analizele de sange sau biopsia tesutului bucal afectat de aftele bucale pot fi recomandate in cazul in care e vorba de o eruptie severa sau daca exista suspiciunea unui virus sau a unui deficit de vitamine, a unor dezechilibre hormonale sau ale sistemului imunitar. 

Cum se trateaza aftele bucale 

De regula, aftele bucale se vindeca de la sine in cel mult doua saptamani, fara sa fie necesar un tratament. In cazul in care este vorba de afte bucale persistente si extrem de dureroase, acestea pot fi vindecate cu ajutorul unui tratament corespunzator.

Medicul poate recomanda clatirea gurii folosind un produs pe baza de dexametazona sau lidocaina pentru a reduce durerea si inflamatia. De asemenea, este benefic sa folositi o pasta de dinti cu enzime si fluor, care ajuta la mentinerea sanatatii mucoasei bucale si previne aparitia aftelor si a altor boli parodontale.

Poate fi de ajutor si aplicarea locala a unor creme sau geluri care pot reduce durerea si grabi vindecarea. Acestea trebuie aplicate imediat ce apar primele simptome ale aftelor bucale. Sunt recomandate produsele pe baza de benzocaina, peroxid de hidrogen sau fluocinonida. In acelasi timp, este indicat sa folositi si apa de gura cu clorhexidina, care asigura o protectie intensiva pentru gingiile iritate. 

In cazul in care aftele bucale nu se vindeca dupa aplicarea tratamentelor topice, poate fi necesara administrarea unui tratament medicamentos sau a antibioticelor. Medicul poate recomanda si suplimentele nutritionale, in situatia in care aftele bucale apar din cauza deficitului de vitamine (vitamina B12, B6, zinc, acid folic). De altfel, in cazul in care prezenta aftelor bucale este favorizata de alte boli, este necesar un tratament specializat pentru boala respectiva. 

O alta metoda de tratament poate fi reprezentata de cauterizarea aftelor bucale, care presupune folosirea unui instrument special si a unei substante pentru dezinfectarea si vindecarea tesutului de la nivelul mucoasei bucale. 

Remedii naturiste 

Pe langa tratamentul medicamentos, exista si remedii naturiste, pe care le puteti incerca acasa, pentru a reduce durerea si a grabi vindecarea aftelor bucale. 

In cazul in care disconfortul este puternic, poate fi de ajutor gargara cu ceaiuri sau cu apa sarata. Puteti folosi ceai de busuioc, cimbrisor, levantica, musetel, coada-soricelului sau salvie. De asemenea, laptele, iaurtul si mierea pot ameliora durerea.

Totodata, aplicarea unor mici bucati de gheata pot ajuta la reducerea durerii si pot grabi vindecarea. Gargara cu o solutie formata din apa calda si bicarbonat de sodiu poate fi un remediu naturist eficient in cazul aftelor bucale.

Prevenirea aftelor bucale

Desi aftele bucale pot recidiva, exista cateva solutii de prevenire, care va pot ajuta sa reduceti frecventa aparitiei acestora:

  • Evitati alimentele care pot irita tesutul cavitatii bucale - de regula, e vorba de alimente precum nuci, cartofi prajiti, anumite condimente, mancaruri sarate sau fructe acide (ananas, portocale, grapefruit); de asemenea, trebuie evitate alimentele care pot provoca reactii alergice;
  • Consumati multe fructe si legume, dar si cereale integrale, pentru a evita aparitia deficitului de vitamine;
  • Respectati regulile de igiena orala, spalati-va pe dinti dupa fiecare masa sau cel putin de doua ori pe zi si folositi ata dentara pentru a indeparta cat mai bine resturile alimentare dintre dinti;
  • Folositi o periuta de dinti cu peri moi pentru a nu irita tesutul delicat al cavitatii bucale;
  • Evitati folosirea produselor pentru igiena orala care contin lauril sulfat de sodiu;
  • In cazul in care purtati aparat dentar, discutati cu medicul ortodont pentru a vedea daca exista margini care irita tesutul cavitatii bucale si daca trebuie acoperite cu ceara ortodontica;
  • Mergeti regulat la medicul stomatolog pentru a preveni orice problema care poate duce la aparitia aftelor bucale, dar si pentru a mentine o buna sanatate orala;
  • In cazul in care aftele bucale apar din cauza stresului, puteti incerca tehnici de relaxare, precum meditatie, exercitii de respiratie sau imaginatie ghidata.

In concluzie, aftele bucale nu sunt contagioase si, de cele mai multe ori, se pot vindeca de la sine. Totusi, in cazul in care provoaca disconfort sau persista, se recomanda un tratament corespunzator si un consult stomatologic. Igiena orala riguroasa, o alimentatie echilibrata si controalele regulate la medicul dentist pot preveni aparitia aftelor bucale, in timp ce remediile naturiste pot ajuta la ameliorarea disconfortului produs de acestea.

Sursa foto: Shutterstock

11.06.2020 Postat de Echipa Dentamerica Distribution

Postări Recente